She she pop och 7 systrar på Pustervik igår!
Teaterkollektivets skådespelare agerar med struttande gång, stirrande blickar tillsammans med aktörer som är deras egna barn som leker live framför kameran och projiceras på skärmar inför pustervikspubliken.
She She Pop från Berlin spelade igår på Pustervik ”7 systrar”.
Skådespelaren Sebastian Bark läser ur Tjechovs ”tre systrar” samtidigt som de andra tre kvinnliga skådespelarna Johanna Freiburg, Lisa Lucassen, Ilia Papatheodorou och Berit Stumpf. agerar framför kameror.
Publiken får mest se dem projicerade, live, på en skärm.
Det är den fyrkantiga TV-bilden som vi vant får titta och uppleva föreställningen, med några få undantag.
Tyvärr är min upplevelse blandad. Tyvärr eftersom uppsåtet är så gott och välmenat.
Det kan bero på att jag inte är uppdaterad i Berlins genusdiskussion. Jag missar säkert många poänger.
Föreställningen är mycket sympatisk och engagerande. En ung generations komplicerade upplevelse av sin samtid, hur vi skall leva, meningen med livet, relationer till varandra, sex och barnen.
Allt detta upplevs som ett nervpåfrestande komplext och olösligt dilemma.
Trots det direkta publiktilltalet, charmigt engagerande intention och professionellt agerande faller föreställningen på att det är dåligt spelad teater.
Och det blir inte uthärdligt trots den goda tanken.
Det blir för mycket av deras egna privata dilemma. Engagerande för de som tillhör samma ”sekt”.
Föreställningen behandlar kvinnors relation till arbete. Kvinnorna ska tillhöra en generation av ”slackers”. En andra generation som har blivit uppfostrade av den feministiska rörelsen och som nu är befriade, emanciperade och välutbildade men arbetsmarknaden nonchalerar ändå deras medvetenhet.
De måste snällt anpassa sig till samhällets krav på normalitet och konventioner. Föreställningen är framarbetad i direkt samarbete med publik. Och varje scen har förhandlats fram i direkt samspel med publiken(någon gång?). Denna förhandling skedde i alla fall inte i gårdagens föreställning.
Teaterkollektivet söker efter mötesplatser där den enskildes och känsligheter kan erkännas som ett resultat av samhällets konstituerande?
Var kan analysen av ens levnadsvillkor sammanfattas frågar sig She she pop.
De, döttrarna(och sönerna) till den feministiska rörelsen har nu hunnit fåt egna barn. Och ställs inför en komplicerad värld med stora viktiga frågeställningar som pockar på!
torsdag 31 mars 2011
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)