De första mynten som gjordes i Sverige. De gjordes i Sigtuna! Man säger att ”mynten slogs”. Sigtuna och Birka tillhörde de äldsta städerna i Sverige. Om vi inbegriper, på den tiden Finland också, bodde det kanske på 1300 talet ca 7-800 000 människor i Sverige .
Stadsbefolkningen var ca 5 %, 40.000 människor. De flesta bodde på landsbygden.
Lödöse, det äldre Lödöse, tillhörde dessa äldsta svenska städer. Lödöse fanns redan på 1000 talet. Man slog mynt, s.k. myntning, där också. Lödöse fick en stor betydelse tack vare handeln med Västeuropa genom tillgång till Västerhavet och förbindelsen till Vänern genom Göta Älv. På 11oo talet anlades en borg där. Även handeln med Vänern hade faktiskt sitt centrum där.
Lödöse låg från början så långt upp längs Göta Älv som det gick att segla med större båtar. Storhetstiden för Lödöse varade ända fram till 1300 talet. Lödöse förlorade sina stadsprivilegier 1646.
Nya Lödöse fick sina stadsprivilegier 1473. Nya Lödöse låg längre ned längs Göta Älv. Där Säveån flyter ut i Göta Älv. Nya Lödöse hette från början Götaholm.
Andra städer som etablerades under senare av 1300 talet var Stockholm, Arboga, Uppsala, Enköping, Kalmar, Linköping, Norrköping, Skänninge, Västerås, Åbo och Örebro.
Under 1100 talet var det Sigtuna, Skara och Lödöse som man skulle kunna kalla städer.
Under medeltiden, främst den senare delen, uppstod ca 40 städer om vi inkluderar Finnland. I Danmark och Norge var det ca 30 städer.
Stockholm blev den viktigaste staden. Speciellt genom den långväga handeln med Finland och dess centrala läget för regionen Sverige och Finland. I Stockholm bodde det ca 6000 invånare under senmedeltiden och det innebar att det var den största stden.
Som jämförelse med andra näraliggande städer i Europa kan nämnas att i Paris bodde det kanske 100.000 människor och i Lübeck ca 40.000 invånare.
Lite historia för stadsbor kan vara upplysande. Det var för handeln, marknaderna och administrationen som städerna bildades.
torsdag 25 september 2008
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar