Vi åhörare, etniska svenskar, fick syn på oss själva utifrån ett nytt perspektiv när Mathias Lafolie föreläste på Studiefrämjandet, Göteborg. Regissör Mathias Lafolie föreläste i onsdags om ”Teater under internationella former”. Han berättade om erfarenheter att arbeta som regissör i länder som Kina, Indien, Bangladesh, Moskva och Paris.
Själv växte han upp i ett Sverige som ansåg att ett barn skulle ta skada av att lära sig mer än ett språk under uppväxten. Hans pappa som var fransk skulle minsann inte lära ut sitt hemlands språk till sonen. Mathias skulle lära sig svenska och därmed basta. Därför talades det bara svenska hemma. Hans pappa hade begåvats med en fruktansvärd svensk dialekt. Jag förmodade att det franska tog ut sin rätt i det svenska idiomet!
Nu efter att ha arbetat så mycket internationellt har han fått ett annat perspektiv på tillvaron. Han upplever att Sverige är tillknäppt. De internationella erfarenheterna har gett honom ett mer vidgat synsätt på vad som är rimligt och sant i jämförelse med det från sin mycket svenska uppväxt.
Han har varit med om många spännande kulturkrockar i sitt arbete som regissör utomlands.
I Kina tyckte man att han var för ung för att vara regissör och att arbeta som sådan. I Kina har man passerat 40 år med råge om man titulerar sig teaterregissör.
I Moskva hade han några dagar på sig att förvärva ett förtroende från teaterensemblen. Om han inte erövrade ensemblens förtroende under dessa inledande dagar vore det nog förlorat med den teateruppsättningen. Och han hade godtagit alldeles för kort repetitionstid för sin iscensättning av Lars Noréns Modet att döda. I Moskva kan man ha 6 månaders repetitionstid medan han hade gått med på 6 veckor för sin uppsättning.
I Indien fanns en hierarki bland skådespelarna som han förändrade vilket gav upphov till en tystnad som måste brytas på något vis. Men på något vis gick det ändå bra!
Mathias förmåga att samarbeta utvecklades successivt under strapatserna. Samtidigt som insikten växte att Sverige har en förmåga att stänga till, knäppa till i jämförelse med hans erfarenheter från andra kulturer.
Genom hans föreläsning stärktes också modet hos åhörarna att våga utmana också sina perspektiv.
Mathias Lafolie hade något att berätta som gör att vi åhörare lockades att försöka se på oss själva och vår svenska kultur på ett mer nyanserat och med ett annat perspektiv än vad vi är vana vid.
Vår svenska tillknäppthet lyckades Mathias ställa under debatt när han återgav sina berättelser om sina internationella erfarenheter. Vi lockades att vilja göra erfarenheter som kan leda till en mer nyanserad bild och mot en större rymd, en vidare och större värld som inger hopp och tillförsikt.
tisdag 24 mars 2009
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar