Hon, Anna Bergman, har varit gift med Mats Bergman, son till den berömde regissören Ingmar Bergman. Anna och Nils Harning kommer till Studiefrämjandet, Falkgatan lördag 22 november och föreläser, både 12 och 13.15 om teaterkostym på vår teaterdag. Anna har jobbat på Dramaten sedan 1986.
Hon började som påklädare åt skådespelaren Jarl Kulle och ”springflicka i kostymateljen” skriver Lis Hellström Sveningson i dagens(12 nov) Göteborgs Post. Anna, hon vet vad som finns i Dramatens skrymslen och vrår. Dramatens teaterkostymer blir mycket hårt slitna. De sys om och återanvänds i omgångar. Ibland skall de se ut som om de är gamla redan när de är nya. Patinering brukar det kallas för.
Dramaten firar 220 år i år och Dramaten har hyrt in sig i nuvarande byggnad i 100 år jämnt. Anna och Nils skrev en bok ”Teaterns kläder-100 år av dräkter” som en värdig födelsedagspresent till Dramaten. Anna vill rädda det teaterhistoriska arv som Dramatens teaterkostymer representerar. Boken är ett praktverk med många vackra bilder. Det inleddes för Anna med en klänning som Harriet Bosse, Strindbergs tredje hustru hade burit med brokad på guldbotten.
Harriet Bosse var en av de största Dramaten aktriserna vid förra sekelskiftet. Den teaterkostymen hade förfallit å det grövsta. ” –De gamla teaterkostymerna på Dramaten är en sönderfallande skatt. När jag ser vad som händer med dem skär det i hjärtat,” säger kostymtecknaren Anna till GP´s journalist.
I boken kan vi se vilka teaterkostymer skådespelarna burit. I spelade uppsättningar av pjäser på Dramaten som Mäster Olof, Gustav III, Fröken Julie, Spöksonaten m.fl. Kostymerna porträtteras i helfigur som kompletteras med närstudier av underbara detaljer, handarbeten. Det finns många exempel på det som tillhör teaterns kostymkonst. Anna och Nils ville dokumentera och tillgängliggöra detta kulturarv. En del av de avfotograferade dräkterna finns kvar i Dramatens kostymförråd. Men många är redan försvunna.
Från Harriet Bosses dräkter finns bara två klänningar och ett par skor.
Anna Bergmans utbildning innan hon började som påklädare på Dramaten är en tillskärarutbildning från Paris. Hennes främsta läromästare var scenografen Lennart Mörck och regissören Ingmar Bergman.
Hon berättar i boken om hur det var att arbeta med Ingmar Bergman. Kostymerna från Ingmars uppsättning av Spöksonaten år 2000 finns med som exempel. Läsaren får en insikt om hur en del av teaterarbetet ser ut.
Nils Harning, medförfattare, kompletterar Anna genom hans kunskaper och erfarenheter från färgeriet och patineringen.
onsdag 12 november 2008
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar